“Creating Opportunities – Social Entrepreneurship for Innovative Youth”
Toplum Gönüllüleri Vakfı, South East European Youth Network’ü (SEEYN) ortaklığı ve Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF) içerik ortaklığı ile genç sosyal girişimcilere yönelik ‘Creating Opportunities – Social Entrepreneurship for Innovative Youth’ isimli eğitim İstanbul’da 12-20 Aralık tarihlerinde gerçekleşti. Eğitimde KUSIF’i temsilen deneyimli eğitmen Agata Fortuna yer aldı.
12 farklı ülkeden 26 genç girişimci, bir hafta boyunca sosyal girişimcilik fikirlerini tartıştı, birbirlerinden öğrendi ve kendilerine fikirlerini hayata geçirmek için somut hedefler koydu.
Eğitimin ana amacı, gençlerin ve gençlik çalışanlarının yaratıcılığını ortaya çıkarmak için cesaretlendirmek, formal olmayan eğitim metodları ile şekillendirilmiş bir eğitim platformunda fikirlerini şekillendirmeleri ve sürdürülebilir bir girişim modeli oluşturmalarına destek olmaktı.
Gençler bir hafta boyunca kapasitelerini geliştirdi, kendi içlerindeki sosyal girişimciyi fark etti ve toplumsal sorunları çözebilmek için harekete geçebileceklerini farkına vardı. Gençler, eğitim sırasında Türkiye’de sosyal girişimci olan, ‘Sinemasal’ Projesi ile Enes Kaya, ‘Askıda Ne var?’ Projesi ile Oğuzhan Canım ile de biraraya gelerek, hayallerini gerçekleştiren insanlarla yüz yüze tanışma fırsatı da buldular.
Gençlerin üzerinde çalıştıkları fikirler arasında, sosyal konulara dikkat çekmeyi amaçlayan online bir platform; müzik ile uğraşan gençlerin konser yapmaları için destek olacak bir klüp oluşturma; vejeteryan beslenenlere yönelik müzik kafe açma; geri dönüşümü destekleyen sanat galerisi ile genç artistleri destekleme; terkedilmiş, sahibi olmayan eşyaların tekrar onarılarak kullanıma sokma; genç istihdamını destekleyecek online bir platform oluşturma; sürdürülebilir ekolojik yaşamı destekleyen bir yaşam merkezi açma gibi sosyal girimcilik fikirleri yer aldı.
Eğitim ayrıca gençler arasında bir dayanışma ağı da oluşturdu. Birbirlerini desteklemek, deneyimlerini paylaşmak ve birbirlerinden haberdar olmak için kullanabilecekleri bir ağ.
Gençlerin eğitim sonrasındaki geri bildirimleri de oldukça olumluydu:
“Enerjiniz ve yapıcı eleştirileriniz için çok teşekkürler. Kendi fikrimi oluşturma sürecinde eğitmenlerle tartışmaktan oldukça keyif aldım.”
“Eğitim çok verimli idi. Tutku ve hayallerimi gerçekleştirebilmek için kendi yeteneklerimi nasıl kullanabileceğimi öğrendim.”
“Yenilikçi eğitim metodunuz harikaydı, özellille yaratıcı drama metodunu kullanmanız…”
“Bir hafta boyunca, sosyal girişimcilik ve girişimcilik arasındaki farkı öğredik, kendini istihdam etme durumunda olası karşılaşabileceğimiz risk ve engelleri tartıştık. Ayrıca içsel dünyamızda yarattığımız engellerin farkına vardık, üstesinden gelmenin yollarını aradık. Sorunlara daha geniş perspektiften bakmanın önemini kavradık. Ayrıca var olan girişimcilik hikayelerini dinledik ve analiz ettik. Bu hafta içerisinde benim için en önemli öğrenme, yaratıcılığımı ve fikirlerimi kendi iş planım için nasıl kullanabileceğimi öğrenmekti.”