Idea Challenge

‘Idea Challenge’; Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forum (KUSIF), Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi ve Uluslararası Değişim Programları Ofisi ortaklığının desteklediğİ ve sponsor olduğu; öğrencilerin ilgi ve katılımlarını sosyal girişimcilik ve sosyal içerikli sorun çözmeye çekme amaçlı bir projedir.

Bu proje, Sarıyer’deki belirli sosyal problemleri çözmek için; farklı sosyal girişimcilik fikirlerinin geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir. Bu proje kapsamında, üniversite dışından bir çok farklı ortak projenin gelişimi, ilerlemesi ve çözüm sürecinde katkı sağlaması için programa dahil edilmiştir. Fikir önerilerinin seçimi ve uygulama aşamaları, farklı kimliklerden gelen kişilerin oluşturduğu juri tarafından belirlenmiştir.

En başarılı fikir fonlanmış ve Kuluçka Merkezi tarafından danışmanlık hizmeti alıp pilot uygulama ve aşamalarına tabii tutulmuştur.

Projenin Amaçları

  • Yerel sosyal sorunlar ve konular hakkında farkındalık yaratmak
  • Öğrencilerde sosyal girişimcilik üzerine ilgiyi arttırmak
  • Yaratıcı düşünmeyi ve sıradışı, yenilikçi fikirleri teşvik etmek
  • Öğrencileri ve alanda çalışan kişileri farklı disiplinler çerçevesinde birleştirip ortak paylaşım alanı yaratmak

Projenin Formatı

1:  Sorunun belirlenmesi

2:  Kampüste problemle ilgili farkındalık yaratılması

3:  Yarışmanın duyurulması ve problemin çözümü için uygun ortamın oluşturulması

4: Kazanının duyurulması ve ödülün verilmesi

Değerlendirme kriterleri:

  • Yenilikçi düşünme
  • Çeşitlilik
  • Gerçekçilik
  • Sürdürülebilirlik, çevre ve mali yönden uygulanabilirlik
  • Sosyal etkililiği

Projenin Ödülü

Yarışmayı kazanan ekip Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nden danışmanlık hizmeti alacak ve ekibe projeyi gerçekleştirmeleri için maddi destek sağlanmıştır.

İlgili Etkinlikler

Gümüşdere’de Yerel Tarım (Bahar 2014-Bahar 2015)

Sarıyer’de Tarım Var!
Yerel halk yerleştirildikleri yıllardan beri de Gümüşdere’de en iyi bildikleri iş olan bahçecilikle uğraşıp geçimlerini bundan sağlıyor. İstanbul’da sera yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı yerel tarım alanı Gümüşdere Köyü. Üretim, seralarda sebze ve süs bitkiciliği üzerinde yoğunlaşmış durumda. Yaprakları için yetiştirilen ürünlerin (roka, lahana, marul..vs) yanı sıra domates, salatalık, patlıcan gibi sebzeler de mevcut. Yerel tarımın önemi anlaşıldı ve yerelleşme hareketleri yaygınlaşmaya başladı.